Begroting 2020

Economie

Doelen

Economische groei

De groei van onze economie is het resultaat van de totale productie door bedrijven en de bestedingen of het inkomen van onze inwoners. Als de economie groeit, groeit de (materiele) welvaart. De gemeente schept voornamelijk randvoorwaarden die de economische groei mogelijk maken. Een deel van die activiteiten laten we uitvoeren door onze deelneming, Brainport Development NV. De onderliggende doelstellingen en prestaties die bijdragen aan deze doelstelling staat beschreven in de taakveld 0.1, als het gaat om de samenwerkingsverbanden waarmee we dit realiseren, en taakvelden 3.2, 3.3 en 3.4.

Zie taakvelden 3.2, 3.3 en 3.4

Toename werkgelegenheid

Naast ‘economische groei’ geeft ook het aantal banen een indicatie voor de omvang van onze economie, waar de gemeente aan bijdraagt. Soms direct, via het acquisitieprogramma, maar meestal indirect door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende groeimogelijkheden op onze bedrijventerreinen en werklocaties. De onderliggende doelstellingen en prestaties die bijdragen aan deze (hogere) doelstelling staan beschreven in de taakvelden 3.2, 3.3 en 3.4.

Zie taakvelden 3.2, 3.3 en 3.4

Digitalisering in de stad

Digitalisering levert veel nieuwe toepassingen op waar iedereen van kan profiteren, maar brengt ook nieuwe uitdagingen en onzekerheden met zich mee. We zien het als voornaamste rol van de overheid om aan de ene kant zoveel mogelijk kansen te verzilveren die nieuwe digitale technologie ons biedt, en aan de andere kant een scherp oog te hebben voor de risico’s en onbedoelde effecten ervan. Het beschermen van de publieke waarden, zoals autonomie, ethiek en privacy zijn hierin essentieel: de ethische kant van digitalisering.

Invulling geven aan onze speerpunten op het gebied van digitalisering in de stad

We geven invulling aan de speerpunten in de in 2019 vastgestelde nota Digitalisering, die ook in lijn zijn met de Brainport Nationale Actieagenda. We zetten in op een digitale infrastructuur die vijf jaar vooruit loopt op wat gebruikelijk is in Nederland en het doorontwikkelen/uitdragen van onze digitale spelregels, in het belang van inwoners . We beproeven de DeDA-methodiek (De ethische Data Assistent) als ethisch beslissingskader Daarnaast zetten we in op de lokale uitwerking van het nationaal digitaliseringsplan voor het MKB.

In 2020 richten we ons vooral op:

  •

Bevorderen van excellente digitale infrastructuur: We zoeken samen met marktpartijen naar mogelijkheden om ook de Eindhovense huishoudens in de binnenstad, Gestel en Strijp op het glasvezelnetwerk aan te laten sluiten. Daarnaast faciliteren we de versnelde uitrol van een 5G netwerk in onze regio, waarmee bedrijven en marktpartijen een concurrerende voorsprong kunnen verwerven en maatschappelijke toepassingen mogelijk maken.

  •

Implementeren van onze Spelregels voor de Digitale Stad in contract en inkoopvoorwaarden zodat we beter in staat zijn het publiek belang te borgen in alle diensten die we afnemen.

  •

Stimuleren de digitalisering van en voor het MKB, zodat de arbeidsproductiviteit van het MKB kan toenemen en de regio voldoende concurrerend blijft.

  •

Daarnaast bundelen en versterken van het data- en informatiegestuurd werken binnen de gemeente Eindhoven en haar partners via het doorontwikkelen van onze samenwerking met het CBS in het Urban Data Center (beter beleid door betere data).

ga terug