Begroting 2020

Economie

Inleiding

Op het gebied van kennisgedreven maakindustrie (hightech) en design is de regio Eindhoven een wereldspeler door onze bedrijven en kennisinstellingen. In dit unieke ecosysteem (Brainport Eindhoven is één van de drie economische motoren (mainports) van Nederland) ontwikkelen we oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheid, mobiliteit en energie. Het succes van Brainport zorgt voor veel werkgelegenheid op alle niveaus in Eindhoven en de regio, niet alleen in de hightech maakindustrie, maar ook bij toeleveranciers, dienstverlening, horeca, de culturele sector en de detailhandel. Economische voorspoed gaat niet vanzelf en staat door actuele mondiale ontwikkelingen onder druk. In 2020 willen we hier samen met onze partners op anticiperen. Verder is economische groei geen doel op zich, maar staat zij ten dienste van het welzijn en de welvaart van onze samenleving. Dit werken we in 2020 verder uit naar aanleiding van de 'inclusiviteitstafels'.

De kennisintensieve bedrijven die onze stad en regio bijzonder maken zijn te vinden in de zogenaamde ‘speerpuntsectoren’: High Tech Systemen & Materialen, Food & Technology, Automotive, Lifetec & Health en Design. We focussen ons in de triple helix-samenwerking met bedrijven en instellingen op deze sectoren. Vanuit de gemeente Eindhoven versterken we de basis van onze economische ontwikkeling, via werklocaties (inzet op doorontwikkeling van BIC, flight forum, knoop XL en de binnenstad), de arbeidsmarkt, de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, digitalisering, het brede MKB en onze dienstverlening.

Bij de dienstverlening om mensen aan werk te helpen staat de vraag van de ondernemer centraal. Al onze inwoners - zowel hoog als laag opgeleid - moeten het succes van Brainport Eindhoven kunnen voelen. We werken hiervoor nauw samen met de ons omliggende gemeenten binnen de Metropoolregio en bekijken hoe we onze bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) nóg beter kunnen aansluiten op economische ontwikkelingen. Na de MKB-vriendelijkste gemeente van Noord-Brabant willen we met een doordacht plan van aanpak doorgroeien naar de nummer 1- positie van Nederland. In het algemeen blijven we werken aan een minder conjunctuurgevoelige economische groei via de acquisitie van nieuwe en uitbreiding van bestaande bedrijvigheid. Met een flexibele -en veerkrachtige arbeidsmarkt aansluitend op het onderwijs kan een zo groot mogelijk deel van de Eindhovense beroepsbevolking deelnemen (inclusieve maatschappij). Verder spannen we ons in om te zorgen dat inwoners en startende bedrijven (starters en start-ups) via een geïntegreerde aanpak optimaal profiteren van het huidige economische succes.

We promoten de stad en trekken nieuwe bedrijven aan. Daarvoor hebben we goede, bedrijventerreinen en werklocaties nodig. We maken de (binnen)stad aantrekkelijker met een horeca- en winkelaanbod dat past bij de marktontwikkelingen en onze stad onderscheidt van anderen. Doordat onze stad steeds internationaler wordt en
we zien dat internationale (kennis)werkers en hun gezinnen steeds vaker in Eindhoven blijven wonen, zorgen we via ons Expat Center dat zij zich zoveel mogelijk thuis voelen en mee gaan doen in onze samenleving. De verbinding met onze cultuur- en sportvoorzieningen, met het onderwijs en met allerlei dagelijkse zaken is van belang.

Bij een optimaal vestigingsklimaat horen belangrijke voorzieningen en een aantrekkelijke omgeving. Kunst, cultuur en design, evenementen, sport, onderwijs en recreatie dragen in belangrijke mate bij aan de aantrekkingskracht van Eindhoven voor inwoners, bezoekers, bedrijven en (internationaal) talent. De inzet op deze ‘zachtere’ factoren, zorgen voor een impuls voor de stad. We lichten deze toe in programma 5: Sport, cultuur en recreatie.

ga terug