Begroting 2020

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Inleiding

Door middel van woningbouw, stedelijke vernieuwing en ruimtelijke ontwikkeling streven we naar een aantrekkelijke en duurzame woon- en leefomgeving voor huidige en nieuwe bewoners. Dat doen we door te werken aan samenhangende integrale gebiedsontwikkelingen, zoals Brainport City, Spoorzone, Internationale Knoop XL en BIC. Daarbij is een goed functionerende woningmarkt van belang, die zowel invulling geeft aan de ambities van de stad (binden van talent) als aan de solidaire stad van twee snelheden. We transformeren en verdichten binnen de ring en we streven naar voldoende betaalbare koop- en sociale huurwoningen in al onze wijken. Hierbij stimuleren wij de verduurzaming van de (bestaande) woningvoorraad en innovatie in de bouw. Ook zetten we in op bescherming en hergebruik van het historisch erfgoed. We faciliteren initiatieven uit de stad door slagvaardig en klantgericht samen te werken en onze ruimtelijke instrumenten zo efficiënt en transparant mogelijk in te zetten. Daarbij is het streven om inwoners zo veel mogelijk bij de ontwikkelingen in de stad te betrekken.

In de Woonvisie van 2015 heeft de gemeenteraad het kader voor het gemeentelijk woonbeleid vastgelegd. In deze visie is gekozen voor:

  • Een ambitieus groeiscenario (naar 300.000 inwoners) via verdichting van de bestaande stad met nadruk op het hoogstedelijke woonmilieu binnen de ring.
  • Een solidaire stad met voldoende ruimte voor sociale huur, middenhuur, wonen en zorg  en zelfbeheer.
  • Een innovatieve stad met creatieve oplossingen voor woningbouw, zoals tijdelijk wonen.

Eind 2017 heeft het college een Bouwoffensief gelanceerd om versneld de woningproductie te verhogen naar 3.000 woningen per jaar, met nadruk op sociale- en middenhuur en middeldure koop. Dit sluit aan bij de bouwversnellingafspraken in het kader van de Woondeal, die in maart 2019 is afgesloten. In het coalitieakkoord is aangegeven dat het college inzet op het realiseren van gemiddeld 20% sociale huur in gebiedsontwikkelingen.

ga terug