Begroting 2020

Volksgezondheid en milieu

Doelen

Cumulatief beheerste situatie fysieke leefomgeving

De gemeente heeft wettelijke taken om te hoog belaste situaties van bodem, geluid, luchtkwaliteit, risico’s (gevaarlijke stoffen, elektromagnetische straling) te saneren en bij ruimtelijke ontwikkelingen te voldoen aan gestelde normen. In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad wordt opeenstapeling van milieu-gezondheidseffecten zo veel mogelijk beperkt.

Saneren en onderzoeken locaties

Om milieu-gezondheidrisico's te beperken worden te hoog belaste situaties onderzocht en gesaneerd. Ten aanzien van bodem, geluid, Lucht en risico's gevaarlijke stoffen en elektromagnetische straling voeren we autonome saneringsprogramma's uit in medebewind voor het Rijk.

Verbeteren woonsituatie

Terugdringen van de cumulatieve milieu-gezondheidslast in de verdichtende stad/regio.
In de Brabantse Health Deal werken gemeenten, provincie, GGD-en, waterschappen en kennisinstellingen (Telos, RIVM, UU) samen aan het realiseren van een gezonder Brabant. Daarbij zijn nieuwe instrumenten ontwikkeld om integraal te kunnen werken aan opgaven van de Omgevingswet. Zoals de Brabantse Omgevingsscan (BrOS) van GGD en de Milieu-Gezondheid Risico-indicator (MGR) van RIVM. Onder het BrabantStad programma Gezond Brabant wordt de samenwerking voortgezet tot 2022. Het doel is gezondheidswinst (door betere omgevingskwaliteit en gezondere leefstijlen) in de verder verdichtende stad/regio. Het doel is drie gezonde levensjaren erbij in 2030. Daartoe zullen per regio concrete plannen en projecten worden geïnitieerd.

CO2 reductie

95% CO2 reductie in 2050 en 55% in 2030. Beide ten opzichte van 1990.

Uitvoeren klimaatplan

Het Klimaatplan 2016-2020 heeft tot doel 115.350 ton CO2 te besparen. Dat is verdeeld over de onderwerpen gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie, eigen organisatie en productie duurzame energie. In 2020 wordt het Klimaatakkoord040 (2021-2030) opgesteld waarbij met de partijen die grote impact hebben op de CO2 reductie samengewerkt wordt en afspraken gemaakt worden. Daarnaast werken we aan de Transitievisie Warmte die uiterlijk eind 2021 door de raad vastgesteld moet worden. De samenwerking met ENNatuurlijk en de governance van de warmtenetten wordt in 2020 uitgewerkt.

In 2020 richten we ons vooral op:

  •

Bijdragen aan het uitvoeren van projecten/plannen Gezond Brabant in Brabant Zuid-oost (in afstemming met SGE, Odzob, GGD, Veiligheidsregio, MRE, Brainport Nationale Aktie agenda zoals    het regiobrede meetnet Omgevingskwaliteit (lucht en geluid), verkenning gezonde regio 2030 ('3 gezonde levensjaren erbij voor alle inwoners') en    Vital zone Brabant Zuidoost (uitvoeren regionaal preventieakkoord gericht op verbetering leefstijlen).

  •

Bijdragen aan de uitwerking van de Proefcasus Eindhoven Airport vanuit duurzaamheids-, gezondheids- en natuurbelangen.

  •

Participeren in verkenningen van het rijk t.a.v. Omgevingsveiligheid, vervoer gevaarlijke stoffen over de Brabantroute, Wet PAS, etc.

  •

Realiseren van de Regionale Energie Strategie

  •

Transitie naar aardgasvrije verwarming. In de pioniersbuurten worden plannen van aanpak met de bewoners opgesteld, er worden businesscases voor duurzame warmte onderzocht en met de woningbouwcorporaties wordt gewerkt aan energiebesparing in de woningvoorraad.

ga terug